سرباز عقل

مطالبی درباره فلسفه و جامعه شناسی | غرب شناسی | شرق شناسی | اسلام و ایران | رسانه و تکنولوژی | سیر مطالعاتی

سرباز عقل

مطالبی درباره فلسفه و جامعه شناسی | غرب شناسی | شرق شناسی | اسلام و ایران | رسانه و تکنولوژی | سیر مطالعاتی

مشخصات بلاگ
سرباز عقل

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
«إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ یُغَیِّروا ما بِأَنفُسِهِم»
خداوند سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمی‌دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند. (قرآن کریم. سوره مبارکه رعد آیه 11)

غرب شناسی عمومی

بررسی ادوار ماهیت غرب و سیر تاریخ فرهنگی تمدن 2

تقسیم بندی چهارگانه در مطالعات غرب شناسی

 

مطالعات غرب شناسی به طور عمده به چهار بخش تقسیم می شود. مطالعات غرب شناسی تاریخی که سیکل و سیر تاریخی را مورد مطالعه قرار می دهد و مطالعات فلسفی که تاریخ فکری غرب را بررسی می کند. معروف است که شرق پیامبران و انبیا را دارد و غرب فلاسفه را، در واقع دین غربی ها دین تعقل است که این هم یک زاویه در غرب شناسی است چاره ای هم نیست یعنی کسی نمی تواند مطالعات غرب شناسی را صورت بدهد مگر این که مکاتب عمده ی فلسفه ی غرب را بشناسند.

 

 زاویه ی سوم در غرب شناسی جامع شناختی است. در مبحث جامع شناختی غرب به 4 دوره عمده یعنی دوران «سنت» و «دوران مدرنیته و مدرنیزاسیون» و «دوران پست مدرنیته» را مورد سنجش قرار می دهیم. در آخر هم شرایط فعلی غرب یعنی آغاز عصر «ترنس مدرنی» را حتما باید مورد توجه قرار دهیم. زاویه ی چهارم که زاویه اختصاصی ما است زاویه ی دید علوم استراتژیک به غرب شناسی است.

 

یعنی یک بار فیلسوف غرب شناسی می کند و مکاتب فکری را تبیین می کند، یک بار یک جامعه شناس غرب را سنجش می کند. زاویه ی دید جامعه شناس این است که این فرایند طی چه حرکت و دگردیسی از سنت تبدیل به مدرنیسم شده و از مدرنیسم به پست مدرنیسم و امروز به ترنسمدرن. یعنی دوران انتقال شناختی این ادوار را بررسی می کند. چون ما غرب را غیر از خودمان می دانیم این غیر، می تواند نفع و هم تهدیدی برای ما داشته باشد این زاویه ی دید علوم استراتژیک است.

 

هنر در عرصه ی استراتژیک این است که تهدید هر پدیده ی بیرونی را تبدیل به فرصت کنیم. مثال رایجی که می زنیم این است که شما زهر مار را وقتی به عنوان تهدید می بینید هنر بر این است که تبدیلش به پادزهر کنید به دارویی برای خنثی کردن زهر . مورد بعدی این است که ما نسبت به این تهدید ، استعداد و امکان بالقوه آسیب پذیری هایمان کجاست؟ این را باید سنجش کنید و همانطور که تهدیدها را تبدیل به فرصت می کنیم در عرصه ی بحث آسیب پذیری ها هم ما باید سنجش کنیم ببینیم به چه شکل باید نسبت به این امکانات بالقوه در آن سوی مرزها خودمان را پوشش بدهیم و خودمان را ارتقا بدهیم. من به ادوار و اشکال مختلف غرب شناسی اشاره می کنم. زوایای مختلف مطالعات غرب شناسی را باید شفاف کنیم که در طول بحث دوستان زاویه ی دید بهتری داشته باشند و بهتر از بحث ها استفاده کنند.

 

اسرافیل: متن سخنرانی دکتر حسن عباسی در موضوع «غرب شناسی»

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">