سرباز عقل

مطالبی درباره فلسفه و جامعه شناسی | غرب شناسی | شرق شناسی | اسلام و ایران | رسانه و تکنولوژی | سیر مطالعاتی

سرباز عقل

مطالبی درباره فلسفه و جامعه شناسی | غرب شناسی | شرق شناسی | اسلام و ایران | رسانه و تکنولوژی | سیر مطالعاتی

مشخصات بلاگ
سرباز عقل

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
«إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ یُغَیِّروا ما بِأَنفُسِهِم»
خداوند سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمی‌دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند. (قرآن کریم. سوره مبارکه رعد آیه 11)

ظهور روشن فکری در ایران: روشن فکری چیست؟ روشن فکر کیست؟

(قسمت اول)

 

«مستفرنگ» اصطلاحی بود که در آن دوره به این افراد گفته می شد، به معنای کسی که به فرنگ (غرب) رفته است و می خواهد غربی شود. این تمایل و علاقه اول در ظاهر و پوشش ظاهری این دسته افراد و استفاده از کفش و کلاه و کت و شلوار غربی، بعد در بیان و کلام او که مملو از کلمات انگلیسی و فرانسوی بود و در نهایت در اندیشه و توصیه های او به این که «هر چه زودتر باید غربی شویم» دیده می شد.

 

برخی از این مسافران ایرانی، زندگی در غرب را بر زندگی در ایران ترجیح دادند و عده ای از آنها که برگشتند، تلاش کردند ایران را به قافله علم و تمدن غربی برسانند. این دانشجویان فرزندان اشراف و درباریان بودند و بعد از مراجعت به کشور در یکی از مناصب و مشاغل حکومتی مشغول می شدند و کمتر به فعالیت فرهنگی و ترویجی در مسیر اندیشه خود می پرداختند ولی همین افراد در تحولات این دوره و دوره های بعد تاریخ معاصر ایران، همیشه زمینه ساز تغییرات و تحولات به سمت غربی کردن ایران بودند.

 

این گروه خود را «منورالفکر» می نامیدند، ترجمه کلمه (Enlightenment) به معنای روشن اندیشیِ فکری که در اروپای قرن هجدهم و نوزدهم، به اندیشمندان و متفکرین غربی اطلاق می شد.

 

کارخانه های عظیم تولید کالا و صنایع توپ و تفنگ سازی، کشتی سازی، راه آهن، ماشین، بیمارستان های بزرگ و بهداشت و سلامت عمومی، برق و روشنایی در شهرها، مجالس تئاتر و خوش گذرانی و عیاشی، کاباره ها، سینماها، کتابخانه های عظیم و دانشگاه های بزرگ، جلوه های خیره کننده و البته روزمره غرب بود که تماشاگران و دانشجویان ایرانی را از دیدن آنها به حیرت وا می داشت.

 

سفر با کشتی هایی که به انواع و اقسام وسایل تفریحی و رفاهی مجهز هستند و دریاها را با قدرت بخار و علم دریانوردی و جغرافیا طی می کنند و مسافران را سالم به مقصد می رسانند، دیدن تلفن وسیله ای که صدا را منتقل می کند، صنعت چاپ و نشر کتاب و روزنامه ها و ... اولین و ظاهری ترین سطح زندگی غربی بود که در نظر آنها جلوه گر شد و تمایل آنها را به استفاده  و داشتن چنین امکاناتی بر انگیخت.

 

منبع: روایت تفکر، تاریخ و تمدن از آغاز تا کنون، جلد چهارم: این عصر قرمز است: از مدرنیته تا جنگ جهانی دوم، دفتر نشر معارف، چاپ دوم، 1391، ص 149

 

کلمات کلیدی: اسرافیل، غرب، غرب شناسی، غرب زدگی، غرب محوری، ظهور روشن فکری در ایران، روش فکری چیست؟، روشن فکر کیست؟، روشن فکری، مستفرنگ، پوشش غربی، غرب گرایی، انگلستان، فرانسه، زندگی در غرب، علم و تمدن غربی، دانشجویان ایرانی در اروپا و امریکا، غربی شدن ایران، غربی کردن ایران، منورالفکر، متفکران و اندیشمندان غربی، سبک زندگی غربی، کاباره و سینما، دانشگاه های اروپا و امریکا و غرب، سکس و پورنوگرافی در امریکا و اروپا، open minded

، Intellectuals in Iran، Intellectuals

 

(کپی برداری از «اسرافیل» فقط با ذکر منبع و لینک مستقیم مجاز است)

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">