سرباز عقل

مطالبی درباره فلسفه و جامعه شناسی | غرب شناسی | شرق شناسی | اسلام و ایران | رسانه و تکنولوژی | سیر مطالعاتی

سرباز عقل

مطالبی درباره فلسفه و جامعه شناسی | غرب شناسی | شرق شناسی | اسلام و ایران | رسانه و تکنولوژی | سیر مطالعاتی

مشخصات بلاگ
سرباز عقل

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
«إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ یُغَیِّروا ما بِأَنفُسِهِم»
خداوند سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمی‌دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند. (قرآن کریم. سوره مبارکه رعد آیه 11)

غرب شناسی

امریکا شناسی

جامعه و مردم امریکا

روز سپاس از سرمایه داری در امریکا

(قسمت دوم)

 

به طور خلاصه سنت تاریخی روز سپاسگزاری به یک شاخص جامعه شناسی و اقتصادی تبدیل شده است. به گونه ای که می توان گفت ابعاد مادی، بازرگانی و تبلیغات مصرف گرایی تعطیلات رسمی به جوانب مدنی آن غلبه پیدا کرده است. پول و خرید دو واژه مهم در جامعه و نظام امریکاست. در اولین هفته پس از عملیات تروریستی 11 سپتامبر 2001م. در نیویورک و واشنگتن- که منجر به کشته شدن نزدیک به سه هزار نفر شد- جرج دبلیو بوش رئیس جمهور امریکا در مصاحبه و صحبت های خود، مکررا مردم امریکا را دعوت به خرید می کرد.

 

روز سپاسگزاری در امریکا همچنین مصادف با چند سالگرد تاریخی دیگر است که نظام این کشور هیچ گاه بدان اشاره ای نکرده است و در لابه لای برگ های تاریخ ایالات متحده امریکا، به شکل مرموزی دفن شده است. به گونه ای که نه تنها بیشتر مردم امریکا از آن اطلاع کاملی ندارند، بلکه به علت تحریف تاریخی و سیاسی نیز بدان توجهی نمی شود و این داستان برخورد امریکایی ها با تمدن های دیگر و مفهوم و اسطوره دیگِ ذوب کن این نظام است.

 

مفهوم دیگ ذوب کن یک جریان تاریخی است که فرهنگ، تمدن و ملیت های مختلف در این دیگ واحد گداخته شده و حاصل آن، تمدن و شخصیت امریکا به عنوان یک نظام استثنایی ملی در تاریخ است.

 

مفهوم دیگ ذوب کن به صورت عنصری واحد- که سایر فرهنگ ها و تمدن ها را به خود جذب کرده و آنان را برای ساخت یک نظام جدید حل می کند- درست مقابل مفهوم تکثرگرایی یا پلورالیزم واقع شده و با آن تناقض دارد. واژه پلورالیزم اجازه می دهد که سایر دیگ های فرهنگی به موازات و برابر با دیگ اصلی وجود داشته باشند؛ در حالی که عنوان امریکایی بودن به صورت دیگ ذوب کن این جریان را نفی می کند.

 

یکی از بزرگترین و موثرترین تصویرها و انگاره های ساخت امریکا در تاریخ و رسانه ها به مدت دو قرن، این بوده است که امریکا، فرهنگ های مختلف را در شرایط آزادی، مساوات و محیط مناسب به خود جذب می کند و امریکا کشور مهاجران است. ولی آنچه در این جمله ناکامل مانده، این است که نظام امریکا زمانی در ایجاد این شرایط کامیاب می شود که فرهنگ های مورد نظر، قابل گداختن و تصفیه شدن باشند.

 

نویسنده: پروفسور حمید مولانا

منبع: امریکا شناسی: فراز و فرود یک امپراتوری، موسسه انتشارات امیر کبیر، چاپ دوم، 1390، ص 28

 

(کپی برداری از «اسرافیل» فقط با ذکر منبع مجاز است)

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">