سرباز عقل

مطالبی درباره فلسفه و جامعه شناسی | غرب شناسی | شرق شناسی | اسلام و ایران | رسانه و تکنولوژی | سیر مطالعاتی

سرباز عقل

مطالبی درباره فلسفه و جامعه شناسی | غرب شناسی | شرق شناسی | اسلام و ایران | رسانه و تکنولوژی | سیر مطالعاتی

مشخصات بلاگ
سرباز عقل

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
«إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ یُغَیِّروا ما بِأَنفُسِهِم»
خداوند سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمی‌دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند. (قرآن کریم. سوره مبارکه رعد آیه 11)

غرب شناسی

امریکا شناسی

امریکا به کجا می رود؟

تناقض های نظام سرمایه داری در امریکا

(قسمت دوم)

 

امریکای واقعی با امریکای صوری، تفاوت چشمگیری دارد. درست است که امریکا از جنبه فیزیکی کشوری پیشرفته است و در حوزه های علم و صنعت یک قرن پیش کسوت و تقدم داشته است و هیچ کس قادر به انکار گستردگی موسسه ها، ساختمان ها، دانشگاه ها و کتابخانه های امریکا نیست، ولی در داخل این جلد ظاهری، کالبد باطنی امریکا نهفته است که نمی توان آن را به آسانی این جلد ظاهری احساس کرد. اصلاحاتی که امریکا برای کشورهای دیگر در نظر دارد اصلاحاتی صوری است، زیرا در نهایت همین اصلاحات در داخل حوزه امریکا، عالم گیر و به نفع همه مردم نبوده است.

 

امریکایی ها افتخار می کنند کشور و نظامی قانونی دارند، ولی همین کشور و نظام قانونی آن یکی از بدترین جوامع قانون شکن را در عصر به اصطلاح مدرن به وجود آورده است. در سال 1985م. وزارت دادگستری امریکا آماری از قانون شکنی در امریکا را منتشر کرد که بسیار تکان دهنده بود. بر اساس آمار رسمی دولتی، تعداد اشخاص بالغی که در زندان ها و بازداشتگاه های امریکا به سر می بردند به 6 میلیون و 470 هزار نفر رسیده است.

 

به عبارت دیگر از هر 32 نفر امریکایی یک نفر در زندان یا دارالتادیب است. از این عده 30 درصد یا حدود دو میلیون نفر حق خروج از زندان را ندارند، در حالی که در حدود 700 هزار نفر دیگر با قید ضمانت به صورت موقت آزاد هستند.

 

در چند دهه گذشته به علت قانون شکنی های مختلف، تعداد زندانیان تادیبی سه برابر شده است و در میان آنها زنان رقم بیشتری را تشکیل می دهند. 52 درصد از کل زندانیان امروزی امریکا به جرم جنایت محکوم و بقیه در انتظار دادرسی و رسیدگی هستند. سوال بزرگی که در مطالعه این آمار مطرح می شود این است که چه عوال اجتماعی، دینی، فرهنگی، اخلاقی، اقتصادی و سیاسی به پیدایش این وضعیت اسف بار در جامعه به اصطلاح «پیشرفته و مرفه» امریکا انجامیده است؟ چه الگوی اصلاحاتی و تقلیدی را می توان از چنین جامعه ای انتظار داشت؟ آزادی های فردی و آزادی های اجتماعی در این شرایط چه مفهومی دارد؟

 

تناقض های سیستم و نظام سرمایه داری امریکا در همه حوزه های زندگی امروز، از وسایل و زیرساخت های رفاه عمومی شهروندان گرفته تا سیاست خارجی و اقتصاد، به خوبی مشهود است. امریکا در بین کشورهای صنعتی دنیا بزرگترین رقم ترابری و حمل و نقل شخصی، خودرو، قایق و هواپیما و کمترین وسایل رفاه عمومی و اجتماعی و اشتراکی مانند اتوبوسرانی عمومی، خطوط راه آهن شهری و سراسری را داراست.

 

یک ششم جمعیت امریکا، یعنی بیش از 50 میلیون امریکایی، فاقد بیمه های بهداشتی هستند و 13 درصد جمعیت امریکا، بر اساس آمار دولت فدرال (مرکزی)، زیر خط فقر زندگی می کنند. 6 درصد امریکایی ها از توانایی تکمیل یک برگه یا فهرست اشتغال، به علت کمبود سواد کافی محروم هستند. در عین حال بیشترین میلیاردرهای دنیا در ایالات متحده امریکا زندگی می کنند. از یک دیدگاه می توان گفت که محصول سیستم سرمایه داری و دموکراسی امریکا، فقدان برابری، تساوی، رشد و بی عدالتی در این کشور بوده است.

 

نویسنده: حمید مولانا

 

(کپی برداری از «اسرافیل» فقط با ذکر منبع مجاز است)

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">