غرب شناسی: امریکا شناسی: امریکا به کجا می رود؟ زندگی در سایه جنگ و خشونت (قسمت دوم)
غرب شناسی
امریکا شناسی
امریکا به کجا می رود؟
زندگی در سایه جنگ و خشونت (قسمت دوم)
بر اساس مطالعات مفصل آماری و تجربی- که کوینسی رایت، عضو هیئت علمی دانشگاه شیکاگو در دهه های 1930م. و 1940م. از پدیده جنگ انجام داد و نتایج آن سال 1942م. در دو جلد کتاب از سوی آن دانشگاه منتشر شد- در چهار قرت گذشته، جنگ بیش از پیش و به طور مستمر بر زندگی غربی ها و به ویژه امریکایی ها تسلط داشته است.
از دیدگاه تاریخ نویسان و جامعه شناسان غرب، آنچه رابطه بین سزار و رومی ها و ناپلئون و فرانسوی ها را پیوند داد، چیزی جز جنگ و فرهنگ آن نبود.
در اوایل قرن بیستم، روان شناس برجسته امریکایی ویلیام جیمز کتابی به نام معادل اخلاقی جنگ نوشت و در آن پیشنهاد کرد که جوامع غربی در مقابل عوامل جنگ باید به دنبال انگیزه هایی بروند که در عین اینکه کاربرد همبستگی و اتفاق داشته باشد، از عواقب و خسارت های مالی و جانی که بر اثر اختراع و توسعه سلاح های مدرن به وجود آمده است نیز، جلوگیری کنند.
به عبارت دیگر از دیدگاه این فیلسوف و روان شناس غربی، هم اصول اخلاقی و هم معادله های معنوی می تواند جایگزین احساسات و انگیزه های جنگ برای جامعه و ملت سازی باشد.
به گفته ماکس وبر جامعه شناس آلمانی قرن بیستم، زندگی اجتماعی نظامی و ارتشی به اجتماع راهبان مسیحی قرون وسطی شباهت دارد. در تمدن غرب و در راس آن امریکا، گسیختگی خویشاوندی و ترک خانواده، با تشکیل جوامع نظامی همراه بوده است.
کتاب هنر جنگ نوشته ماکیاولی که در سال 1521م. منتشر شد، نه تنها استراتژی جدید جنگ و جامعه نظامی- سیاسی آن روز غرب را ترسیم کرد، بلکه چون ماکیاولی از فئودال ها بود، بنابراین تضعیف و اندهدام فئودالیسم را به خوبی درک کرده بود و سعی کرد در آثار خود، مدلول های جامعه نظامی- سیاسی قرون آینده را در شکل و شمایلی جدید تصویر کند، تصویری که مورد قبول نیز واقع شد.
در طول تاریخ ایالات متحده امریکا همواره پیوندی ناگسستنی بین جنگ، حکومت و نظام وجود داشته است. جامعه امریکا یک جامعه جنگی است و دقیقا شکست در جنگ، شکست جامعه را نیز در پی دارد. جنگ ویتنام، جنگ عراق، جنگ افغانستان و ... گویای این واقعیت است.
هزینه های مالی، جانی، انسانی، وجدانی و معنوی این جنگ ها و تناقض های حاصل از آن، یکی از علل اصلی افول امپراتوری امریکا خواهد بود، افولی که از هم اکنون آغاز شده است.
منبع: مولانا، حمید. امریکا شناسی: فراز و فرود یک امپراتوری. موسسه انشارات امیر کبیر، چاپ دوم، 1390، ص 235
کلمات کلیدی: اسرافیل، امریکا، امریکا شناسی، جنگ و خشونت در امریکا، دانشگاه شیکاگو، جنگ های امریکا، غرب، غرب شناسی، تاریخ امریکا، اخلاق در جوامع غربی، تسلیحات نظامی امریکا، روان شناسان امریکایی، روان شناسی غربی، جامعه و مردم امریکا، کشور آلمان، تمدن غرب، قدرت نظامی امریکا، ماکیاولی، ماکس وبر، جنگ امریکا و ویتنام، جنگ امریکا و عراق، جنگ امریکا و افغانستان، ارتش امریکا
(کپی برداری از «اسرافیل» فقط با ذکر منبع مجاز است)
- ۹۶/۱۲/۱۱