روابط ایران و امریکا | قطع رابطه سیاسی جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا
روابط ایران و امریکا | قطع رابطه سیاسی جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا : (20 فروردین 1359) : به دنبال کودتای 28 مرداد 1332، دست امریکا برای دخالت در کلیه امور سیاسی، اقتصادی، نظامی و اجتماعی- فرهنگی ایران باز شد. در اولین گام استعماری که در 6 آبان 1332، امریکا با موفقیت برداشت کلیه اختیارات استخراج، حمل و فروش نفت ایران به کنسرسیوم بین المللی واگذار شد و شرکت های امریکایی چهل درصد سهام کنسرسیوم را تصاحب کردند. از طرف دیگر مجلس شورا در 30 مهر 1344، سند اسارت ایران را با تصویب پیمان نظامی بغداد امضاء کرد و به موجب ماده واحده ای، لوایحِ دکتر مصدق را بر خلاف قانون اساسی تشخیص داد و ملغی اعلام کرد.
با تصویب دکترین آیزنهاور در کنگره امریکا به عنوان مقابله با خطر کمونیسم در منطقه، نفوذ آمریکا در ایران گسترش یافت، و سرانجام با عقد قرار داد نظامی ایران به صورت پایگاه نظامی خود درآورد. به دنبال این قرارداد، دولت امریکا با اعزام مستشاران نظامی و اعطای وامهای سنگین، ارتش ایران را بازسازی و تقویت نمود؛ تا به قول هوبرت همفری ارتش ایران توان مقابله و سرکوبی جنبش های داخلی را کسب کند.
رژیم شاه برای حفظ موقعیت خود و سرکوب جنبش های مردمی و قیام ملت، با کمک مستشاران آمریکایی دست به تشکیل سازمان ساواک زد. آمریکا به پیروی از استراتژی سیاسی حزب دموکرات، از رژیم های وابسته به خود خواست که دست به یک تحول فریبکارانه بزنند، و از اصلاحات اجتماعی و اقتصادی به عنوان وسیله ای برای سرکوب جنبش های ملی استفاده کنند.
در تابستان سال 1339، انتخابات دروه بیستم قانون گذاری انجام گرفت؛ و به منظور اجرای دستور کندی رییس جمهور جدید امریکا مبنی بر برگذاری انتخابات آزاد، نمایشی از رقابت حزبی توسط علم و اقبال روی صحنه آمد.
سرباز عقل: روابط ایران و امریکا | قطع رابطه سیاسی جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا
20 فروردین 1359 | دوران سلطه بلا منازع امریکا در ایران