تاریخ معاصر ایران در دوران صفویه| تاج گذاری شاه اسماعیل اول و شروع تحولات بزرگ
تاریخ معاصر ایران در دوران صفویه| تاج گذاری شاه اسماعیل اول و شروع تحولات بزرگ: در سال 907 ق. تبریز شاهد تاج گذاری مراد و رئیس قزلباشان (شاه اسماعیل صفوی) بود. البته نیرومند شدن صفویه تحت لوای مذهب شیعه و فتوحات آنان در ایران، مسئله ای نبود که برای همسایگان و مهاجمان ازبک و عثمانی مسرت بخش باشد. در سال 920 ق. سلطان سلیم، امپراتور قدرتمند عثمانی، به پایتخت صفویان در تبریز حمله کرد. سپاه انبوه عثمانی در برابر تعداد کمتر سپاه قزلباش به پیروزی رسید اما این سپاه نتوانست برای مدت زیادی در تبریز بماند و سرانجام مجبور به ترک این شهر شد.
اختلاف و نزاع بین دو قدرت مسلمان سنی و شیعه یعنی عثمانی و صفوی، برای اروپاییان فرصتی طلایی ایجاد کرد تا خود را از فشار و قدرت مسلمانان عثمانی آسوده یابند، از این رو، قدرت های اروپایی که اکنون در دوره قبل از انقلاب صنعتی بودند و در قرن 16 ق. به سر می بردند، برای ایران عصر صفوی توجه و امتیاز ویژه ای قائل شدند.
از این زمان به بعد، ایران در نظر سیاستمداران، مبلغان مذهبی، ماجراجویان، تجار و اندیشمندان اروپایی موقعیت ویژه ای یافت. خبرها، داستان ها و مسائل مربوط به ایران با علاقه زیاد در اروپا تعقیب و دنبال می شد. همچنین، دیدن سرزمین ایران، آرزویی بزرگ تلقی می گشت. صفویان تازه به تخت نشسته هم بیشتر به دنبال تحکیم قدرت خود در داخل بودند. از این رو در مقابل زیاده خواهی و فشار همسایه نیرومند خود، عثمانی ها، متحدی نیرومند را جست و جو می کردند.
از آنجا که اروپای تجارت پیشه به تازگی طمع فتح سرزمین های دیگر را چشیده و سوداگری و کسب قدرت بیشتر، خصلت اصلی آن شده بود، هرگز نمی توانست متحد قابل اتکا و صادقی برای ایران محسوب شود. در این مورد کشورهای اسپانیا، پرتغال، انگلستان و برخی کشورهای دیگر را در تاریخ روابط خارجی ایران در دوره صفوی می توان مورد بررسی قرار داد.
سرباز عقل: تاریخ معاصر ایران: تاج گذاری شاه اسماعیل اول و شروع تحولات بزرگ: نجفی و حقانی // تاریخ معاصر ایران در دوران صفویه: تاج گذاری شاه اسماعیل اول و شروع تحولات بزرگ